(BA) Biografija

Photo: Alen Hadžić Morris

Fuad Šetić (Schweinfurt, 1995) dirigent je i korepetitor iz Sarajeva. Aktivno djeluje od 2014. godine. Dodiplomske i diplomske studije po Bolonjskom sistemu završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je dobitnik dva priznanja Zlatna značka,  a Master studij iz oblasti muzičkog menadžmenta završio je 2020. godine na Univerzitetu Westminster (London), gdje je boravio kao dobitnik Chevening stipendije za akademsku 2019./2020. godinu.

Kao horski pjevač, orkestarski svirač, solista na harmonici, korepetitor i dirigent nastupao je u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Turskoj, Belgiji i Austriji. Značajne nastupe ostvario je na festivalima Sonemus FEST, Sarajevska zima, Majske muzičke svečanosti, Festival klasične muzike Orfej, Tabor Slovenskih pevskih zborov u Šentvidu, Internacionalni festival Udruženja Ivan Cankar u Vrhniki, Zeničko proljeće, itd.

Kao dirigent predvodio je horove Mešoviti pjevački zbor Camerata Slovenica, Mešoviti pjevački zbor Davorin Jenko, Ženski pjevački zbor Slovenčice, Kovači Sound Smiths International Children’s Choir, Kamerni mješoviti hor Lola, Omladinski hor Cantabile, te ostvario saradnju sa orkestrima poput Orkestra harmonika Belg’harmonika, Orkestrom Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, orkestra Mostar Sinfonietta, Zeničkog kamernog simfonijskog orkestra, te Sarajevske filharmonije. U julu 2020. imenovan je za člana žirija u Internacionalnom takmičenju International Orchestra Auditions Awards.

Posebno je zainteresovan za javne interdisciplinarne umjetničke projekte koji se fokusiraju na novu ulogu umjetnosti u savremenom društvu, kao i za kreiranje prostora za mlade profesionalne muzičare. Član je INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku i Muzičkog društva Giuseppe Verdi iz Guadalajare (Meksiko), te je počasni dirigent K-orkestra koji djeluje pri Organizacionom odboru K-Classic u Yangpyeong-gunu (Južna Koreja). Od novembra 2020. godine, umjetnički je direktor Festivala klasične muzike “Orfej”.

Živi u Sarajevu, gdje radi kao umjetnički saradnik pri Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

%d bloggers like this: