(BA) Biografija

Photo: Alen Hadžić Morris

Fuad Šetić (Schweinfurt, 1995) dirigent je i klavirski saradnik iz Sarajeva. Srednju muzičku školu u Sarajevu, Smjer za harmoniku, a zatim i Opći smjer završio je 2013. godine. Dodiplomske i diplomske studije iz drigovanja po Bolonjskom sistemu završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi Ognjena Bomoštara. Dobitnik je dva priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Master studij iz oblasti muzičkog menadžmenta završio je 2020. godine na Univerzitetu Westminster (Ujedinjeno Kraljevstvo), gdje je boravio kao dobitnik prestižne Chevening stipendije za akademsku 2019./2020. godinu. Kao dirigent, usavršavao se na kursevima i majstorskim radionicama kod Uroša Lajovica (Slovenija), Uriela Rodrigueza (Meksiko), Eduarda Portal Martina (Španija), Liora Šambadala (Izrael), te sa SONEMUS triom. Pored toga, pohađao je radionice i slušao predavanja iz kompozicije, pjevanja, te improvizacije u muzičkom teatru.

Ostvario je nastupe u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Turskoj, Belgiji, Češkoj i Austriji. Izdvajaju se nastupi na festivalima Sonemus FEST, Sarajevska zima, Baščaršijske noći, Majske muzičke svečanosti, Festival klasične muzike „Orfej“, Tabor Slovenskih pevskih zborov u Šentvidu, Internacionalni festival Udruženja Ivan Cankar u Vrhniki, Zeničko proljeće, Pasionska baština, itd.

U nekoliko navrata angažovan je u Operi Narodnog pozorišta u Sarajevu: 2016. godine kao korepetitor na praizvedbi opere „Zmaj od Bosne“ kompozitora Asima Horozića, te 2020. kao asistent dirigenta i korepetitor na produkciji „Prodane nevjeste“ Bedřicha Smetane povodom 100. godišnjice Narodnog pozorišta u Sarajevu i 75. godišnjice Opere.

U julu 2020. imenovan je za člana žirija u Internacionalnom takmičenju International Orchestra Auditions Awards, kao jedini predstavnik sa Balkana. Član je INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku i Muzičkog društva Giuseppe Verdi iz Guadalajare (Meksiko), te počasni dirigent K-orkestra iz Yangpyeong-guna (Južna Koreja). Od novembra 2020. do januara 2022. godine bio je umjetnički direktor Festivala klasične muzike „Orfej“. Osnivač je i muzički direktor Sarajevskog gradskog orkestra i predsjednik Udruženja za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti „Artissimo“ pri kojem orkestar djeluje, te umjetnički rukovodilac Mještovitog hora RKUD „Proleter“.

Živi u Sarajevu, gdje je zaposlen kao stručni saradnik pri Odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

%d bloggers like this: