Preporuka za čitanje: ‘Apsolutno o muzici’ Harukija Murakamija

Kad sam počeo čitati ‘Apsolutno o muzici’, brzo sam shvatio da će ovo biti moja omiljena Murakamijeva knjiga: ne samo zato što mi je maestro Ozawa jedan od najdražih dirigenata, već i zbog toga koliko su iskreni i lični bili njihovi razgovori.

Knjiga ‘Apsolutno o muzici: razgovori sa Seiji Ozawom’ strukturirana je u šest dijelova, od kojih svaki predstavlja jedan od razgovora između autora i dirigenta, a koji su se dogodili tokom nekoliko godina. Između tih razgovora, Murakami je napisao kratka “interludijska poglavlja”, u kojima istražuje sličnosti između dirigovanja i pisanja, ili opisuje anegdote s dirigentom. Razgovori nas vode kroz prošlost: prate lični rast i karijeru mladog Ozawe – od asistenta dirigenta velikanima poput Bernsteina i Karajana, do perioda kada je i sam postao veliko dirigentsko ime. Ozawa se prisjeća prošlih nastupa, koncerata, i snimaka koje je rado slušao, saradnje s nevjerovatnim instrumentalistima, govori i o japanskoj filozofiji i njenoj povezanosti s njegovim interpretacijama, a sve to dok sa Murakamijem sluša izvedbe o kojima razgovaraju. Maestro često hvali Murakamijeva razmišljanja i čak ovu seriju razgovora naziva iskustvom učenja.

Kao dirigent, smatrao sam da je ova knjiga vrlo vrijedna lekcija o stilu, vođenju orkestra, orkestarskim tehnikama, historiji i filozofiji muzike i umjetnosti. Obavezno štivo za sve muzičare!

Spotify playlista pjesama i snimaka spomenutih u knjizi >>

https://open.spotify.com/playlist/5haY9hWXa2hgQJ6yS7rVvR…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: