Novo imenovanje: Mješoviti hor RKUD “Proleter”

Od 16. februara 2021. godine, Fuad Šetić preuzeo je ulogu dirigenta i umjetničkog rukovodioca Mješovitog hora “Proleter”.

Nakon pauze od dvije umjetničke sezone ova saradnja označila je Šetićev povratak radu sa sarajevskim amaterskim horovima.

Mješoviti hor “Proleter” kroz njegovo djelovanje duže od jednog stoljeća vodila su najveća dirigentska imena Bosne i Hercegovine poput Mladena Pozajića, Julija Marića, itd., a hor je postao jedan od prepoznatljivih simbola grada Sarajeva.

Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter” Sarajevo osnovano je 1905.  godine i upravo je horska sekcija bila prvi oblik njegovog djelovanja.

Kao jedno od najpoznatijih i najnagrađivanijih društava u Sarajevu, ali i šire, “Proleter” kroz svoje sekcije nastoji očuvati tradiciju i bogato kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. Pored toga, poseban značaj posvećuje i djelovanju na polju umjetnosti. 

“Proleter” je ostvario učešće na brojnim festivalima širom Evrope, sjeverne Afrike, Azije i nosilac je festivalskih priznanja. Nadalje, nosilac je najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Evrope i svijeta.

Pored horske sekcije, “Proleter” je svoju djelatnost širio i na folklorni ansambl, limenu glazbu, dramsku sekciju, narodni orkestar, školu baleta, školu modernog plesa, itd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: